Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

drożdżowe z cynamonem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepsza w tym cieście jest właśnie cynamonowa skórka

drożdżowe z cynamonem i jabłkami

Składniki:

drożdżowe z cynamonem i jabłkami

 

Sposób przygotowania:

drożdżowe z cynamonem i jabłkami
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z łyżeczką cukru.Zostawić w ciepłym miejscu dopóki drożdże nie zaczną działać Mąkę przesiać do miski ,wlać rozczyn, wbić jajka ,dodać miękkie masło ,cukier i skórkę . Wymieszać i wyrobić ręką ciasto.Powinno być lepkie i nieco rzadsze niż na pączki. Odstawić do wyrośnięcia. Wymieszać i podgrzać nieco składniki glazury.Obrać i pokroić w grube plastry jabłka. Gdy ciasto podwoi swą objętość przenieść je na solidnie posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować ciasto na grubość ok centymetra.Pokroić w pasy- mi wyszły 4 .Każdy posmarować glazurą. Na warstwach układać plastry jabłek. Ułożyć jeden na drugim, kroić 'na mniej więcej kwadraty, które ułożyć dachówkowo w wysmarowanej foremce. Najlepiej to wygląda w długiej wąskiej foremce. Piec przeciętnie 40 minut w nagrzanym piekarniku (180 st) Ciasta nie kroimy,a odrywamy płaty.