2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1486]

Drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

W moim domu pachnie drożdżówką z malinami i kruszonką,to smaki mojego dzieciństwa gdy siedziało się na werandzie u babci i popijało to ciasto kubkiem zimnego mleka;)

Drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką

 

 

  • 30 dag świeżych malin

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką
Ciasto: W małej ilości ciepłego mleka rozrobić cukier,dodać pokruszone drożdże oraz łyżeczkę mąki i zostawić zaczyn na 5-10 minut. W dużej misce ubić jajka z żółtkiem i cukrem wsypać mąkę szczyptę soli wlać rozrobiony zaczyn,resztę ciepłego mleka i wyrobić gładkie ciasto dodając pod koniec miękkie mało i wyrobić ponownie.Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć w palcach. Wyłożyć wyrośnięte ciasto do wyłożonej pergaminem do pieczenia tortownicy o średnicy 28 cm rozsypać świeże maliny i posypać grubo kokosową kruszonką.Odstawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec około 40-45 minut w temp 180*c. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić choć najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe....mniam:)
Drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką
z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe
Drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką
następnie rozcieramy w palcach składniki na kruszonkę
Drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką
wykałdamy ciasto do formy rozsypujemy maliny
Drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką
posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy w piekarniku