2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Wieniec serowo-malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 480
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny wianuszek drożdżowy z malinami,najlepiej smakuje z kubkiem herbaty lub gorącego kakao...zapraszam:)

Wieniec serowo-malinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieniec serowo-malinowy

 

Sposób przygotowania:

Wieniec serowo-malinowy
W małej miseczce podgrzewamy 3 łyżki mleka z cukrem i wkruszamy drożdże,dodajemy 2-3 łyżki mąki pszennej,mieszamy i odstawiamy zaczyn do podrośniecia.Do dużej miski wsypujemy mąkę mieszamy z cukrem,solą,cukrem waniliowym wbijamy 3 jajka i dodajemy żółtko,wlewamy płynną roztopioną margarynę wkruszamy twarożek i wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto aż zacznie odchodzić od ręki.Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części,wałkujemy 2 placki każdy posmarować roztrzepanym jajkiem posypujemy po połowie malin na każdym placku oprószamy pudrem i zwijamy w rulon jak roladę .Wierzchy rolad smarujemy pozostałym jajkiem i koliście układamy w wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy z kominem o średnicy 27cmOdstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut po czym pieczemy w temp 180*c przez 40-45 minut. Po wystudzeniu dekorujemy bitą śmietaną i malinami. Smacznego życzę:)
Wieniec serowo-malinowy
wyrabiamy ciasto drożdżowe tak jak w przepisie
Wieniec serowo-malinowy
zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
Wieniec serowo-malinowy
ciasto dzielimy na dwie częsci posypujemy malinami zwijamy jak rolade
Wieniec serowo-malinowy
układamy rulony koliście jedno na drugim pieczemy

Tagi:

jajko jajka