SUPERPRZEPIS

Drożdżowe z wiśniami

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Drożdżowe z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Smaczne ciasto owocowe dla całej rodziny.

Składniki:

Drożdżowe z wiśniami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 łyżeczki octu
  • 7 dag margaryny
  • 2 szklanki świeżych wiśni lub 1 słoiczek dżemu wiśniowego
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z wiśniami
Mąkę przesiewamy do miseczki. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i letnie mleko. Odstawiamy aż zaczyn wyrośnie. W tym czasie rozpuszczamy margarynę i studzimy ją. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, jaja zmiksowane z pozostałym cukrem, margarynę, sól i ocet. Wyrabiamy ciasto dodając w miarę potrzeby mąkę lub mleko. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je, smarujemy dżemem lub układamy na nim wiśnie i zwijamy w rulon, który układamy w blaszce. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu pieczemy przez około 45 minut w temp. 170 stopni.
Drożdżowe z wiśniami
Mąkę łączymy z drożdżami i jajkami oraz pozostałymi składnikami.
Drożdżowe z wiśniami
Ciasto wyrabiamy dodając mąkę lub mleko.
Drożdżowe z wiśniami
Ciasto smarujemy dżemem lub układamy na nim wiśnie.
Drożdżowe z wiśniami
Rulony ciasta układamy w blaszce wyłożonej papierem do poeczenia.

Tagi:

jajko jajka