zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Drożdżowe zawijaki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Szybka przekąska dla łasuchów.

Drożdżowe zawijaki

Składniki:

Drożdżowe zawijaki

 

  • 500g maki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 50g drożdży
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50g cukru
  • 250g marmolady
  • 200g cukru pudru na lukier
  • 3 łyżki soku truskawkowego
  • kolorowa posypka do ciasta

Sposób przygotowania:

Drożdżowe zawijaki
Mleko lekko podgrzać i do niego rozkruszyć drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru.
Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną miękką margarynę, jajka, pozostały cukier i wyrośnięte drożdże. Szybko wyrabiamy ciasto.
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni(z termoobiegiem).
Ciasto kroimy na kawałki, każdy rozwałkowujemy, smarujemy marmoladą i zwijamy w rulon. Kroimy pod skosem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut.
Cukier puder mieszamy z sokiem truskawkowym, smarujemy jeszcze ciepłe zawijaki i delikatnie posypujemy posypką.
SMACZNEGO.