Sposób przygotowania:
Drożdżowiec z jabłkami
Pierwszy etap ciasta przygotować wieczorem. Do miski wsypać cukier. Na cukier pokruszyć drożdże, jajka rozmieszać i wylać na drożdże. Następnie na jajka wlać mleko a potem olej. Tak przygotowane w misce składniki bez mieszania zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia dodać mąkę i sól i drewnianą łyżką wymieszać ciasto. Przelać je na blachę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Dodać do jabłek przyprawę do jabłecznika, wymieszać i wyłożyć jabłka na ciasto. Z mąki, masła i cukru zrobić kruszonkę rękoma łącząc składniki. Kruszonka posypać owoce i zostawić ciasto na około 20 minut aby lekko podrosło. Blachę wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 160 stopni a czas na 5o minut. Po upływie czasu ciasto jest upieczone.
gosia56
zewa
Oj Gosiu dzięki. Tak to ma być sól, jak to wpisałam to nie wiem. Już edytuję i poprawiam.
gusia1000