zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Drożdżowiec z jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

ciasto, które robi się dwa dni ale za to łatwo i efekt końcowy jest super smaczny ...

Drożdżowiec z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowiec z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z jabłkami
Pierwszy etap ciasta przygotować wieczorem. Do miski wsypać cukier. Na cukier pokruszyć drożdże, jajka rozmieszać i wylać na drożdże. Następnie na jajka wlać mleko a potem olej. Tak przygotowane w misce składniki bez mieszania zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia dodać mąkę i sól i drewnianą łyżką wymieszać ciasto. Przelać je na blachę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Dodać do jabłek przyprawę do jabłecznika, wymieszać i wyłożyć jabłka na ciasto. Z mąki, masła i cukru zrobić kruszonkę rękoma łącząc składniki. Kruszonka posypać owoce i zostawić ciasto na około 20 minut aby lekko podrosło. Blachę wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 160 stopni a czas na 5o minut. Po upływie czasu ciasto jest upieczone.
Drożdżowiec z jabłkami
wyrobione ciasto wylać na blaszkę do pieczenia
Drożdżowiec z jabłkami
na cisto wyłożyć jabłka pokrojone i obsypane przyprawą do jabłecznika
Drożdżowiec z jabłkami
na owoce posypać przygotowaną kruszonkę .
Drożdżowiec z jabłkami
ciasto piec w nie nagrzanym wcześniej piekarniku wstawić do zimnego nastawić zegar 50 minut i termostat na 160 stopni