Sposób przygotowania:
Drożdżowiec z jabłkami i serkiem
Przygotować kruszonkę z podanych składników. Rozetrzeć wszystko w dłoniach i odstawić do lodówki. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Odstawić w ciepłym miejscu na 10min. Masło rozpuścić. Do zaczynu wsypać mąkę, resztę cukru i ciepłego mleka. Żółtka rozetrzeć z cukrem i wlać do pozostałych składników. Wymieszać i wyrabiać ciasto ok 10min. Pod koniec dodać masło i wyrabiać, aż ciasto całkowicie wchłonie masło. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Jabłka obrać, pokroić na plasterki i zasypać 1 łyżką cukru. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 25x40cm. Serek rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i proszkiem budyniowym. Rozsmarować na prostokącie, posypać pokruszonymi, suszonymi jabłkami. Układać świeże jabłka i zwijać rulon wzdłuż krótszej krawędzi. Włożyć ostrożnie ciasto do keksówki (10x30) wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy ciasto podrośnie posmarować roztrzepanym białkiem i przykleić kruszonkę. Piec w temperaturze 180*C przez 50min. Smacznego!