Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Drożdżowiec z musem jabłkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Jablacznik drozdzowy, dla lubiacych polaczenie drozdzowego placka z nadzieniem szarlotkowym :)

Drożdżowiec z musem jabłkowym

Składniki:

Drożdżowiec z musem jabłkowym

 

  • ok. 500-700g musu jabłkowego,
  • ok. 50g świeżych drozdzy,
  • 3 lyzki słodkiej smietany,
  • ok. 125g margaryny,
  • 1 zóltko,
  • 2 jaja,
  • szklanka cukru + 2 lyzki,
  • 400g maki,
  • ok. 1 lyzeczka cukru wanilinowego,
  • ok. 2 lyzeczki cynamonu,
  • cukier puder do posypania ciasta,
  • ok. 2 lyzek oleju.
  • maka do posypania stolnicy.

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z musem jabłkowym
Najlepiej aby wszystkie produkty mialy temperature pokojowa tj aby nie były wyciągnięte bezpośrednio z lodowki. Smietane podgrzac, aby była letnia, margaryne rozpuścić i lekko schłodzić, aby nie była goraca. Drozdze rozkruszyc, posypac 1 lyzka cukru, smietanka i odstawic w cieple miejsce az drozdze zaczna pracowac tj wytworzy się lekka pianka. Nastepnie dodac pozostale składniki, tj: margaryne, make, pozostaly cukier, jaja, zóltko oraz cukier wanilinowy. Wszystko wymieszac az do polaczenia składników, ciasto jest delikatne, mięciutkie i dobrze odchodzi od reki ( w razie gdyby się kleilo, dodac odrobine maki). Ciasto odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-50 min. Gdy ciasto nam wyrosnie, posypujemy stolnice maka, wyciągamy ciasto i rozwalkujemy na ok. 5-7mm placek. Placek smarujemy olejem (np. za pomoca specjalnego pedzla), posypujemy 2 lyzkami cukru, nastepnie posypujemy cynamonem (wedle uznania 1-2 lyzeczkami) i nakładamy warstwe musu. Ciasto delikatnie zawijamy w rulon. Można zagiąć lekko boczne końcówki ciasta, aby zatrzymac uciekanie musu. Przygotowujemy tortownice, która wyścielamy papierem do pieczenia, albo natłuszczamy i posypujemy bulka tarta. Delikatnie przenosimy ciasto, układamy je w naczyniu, zawijając lekko łącząc konce, i formujemy palcami wyrównujac powierzchnie. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 -60 minut w 180-200 stopniach, kontrolując proces, aby nie spiec za mocno wierzchu ciasta. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.