iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drożdżowiec z pieczonymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto wygląda niezwykle reprezentacyjnie, ale też jest bardzo smaczne i bardzo proste w przygotowaniu.

Drożdżowiec z pieczonymi jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowiec z pieczonymi jabłkami

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z pieczonymi jabłkami

ETAP 1:

Drożdżowiec z pieczonymi jabłkami
Z jabłek przygotować miseczki do napełnienia orzechami.

Jabłka u mnie 12 sztuk obrać, odciąć z nich góry i wydrążyć środek tworząc coś w rodzaju miseczek.

ETAP 2:

Drożdżowiec z pieczonymi jabłkami
Ciasto rozłożyc na dnie formy do pieczenia.

Masło rozpuścić i przestudzić, mleko podgrzać, mąkę przesiać i wymieszać na sucho z cukrami, szczyptą soli i drożdżami , dodać mleko, masło i jajka, następnie wymieszać łyżką ciasto które jest dość luźne. Ciasto po wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia.
Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i na dnie ułożyć wyrośnięte ciasto

ETAP 3:

Drożdżowiec z pieczonymi jabłkami
Wszystkie otwory w jabłkach napełnić orzechami.

w ciasto powciskać doły od jabłek i napełnić je zmielonymi orzechami

ETAP 4:

Drożdżowiec z pieczonymi jabłkami
Orzechy polać płynnym miodem.

na orzechy wylać po łyżeczce miodu i przykryć górami z jabłek.

ETAP 5:

Drożdżowiec z pieczonymi jabłkami

Ciasto piec około 35 minut w temp. 180 st po upieczeniu można tylko posypać cukrem pudrem, ale ja polałam lukrem ( tylko po cieście omijając jabłka) i posypałam mielonymi orzechami.