Sposób przygotowania:
Drożdżowiec z pieczonymi jabłkamiETAP 1:
Jabłka u mnie 12 sztuk obrać, odciąć z nich góry i wydrążyć środek tworząc coś w rodzaju miseczek.
ETAP 2:
Masło rozpuścić i przestudzić, mleko podgrzać, mąkę przesiać i wymieszać na sucho z cukrami, szczyptą soli i drożdżami , dodać mleko, masło i jajka, następnie wymieszać łyżką ciasto które jest dość luźne. Ciasto po wymieszaniu odstawić do wyrośnięcia.
Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm) wysmarować tłuszczem i na dnie ułożyć wyrośnięte ciasto
ETAP 3:
w ciasto powciskać doły od jabłek i napełnić je zmielonymi orzechami
ETAP 4:
na orzechy wylać po łyżeczce miodu i przykryć górami z jabłek.
ETAP 5:
Ciasto piec około 35 minut w temp. 180 st po upieczeniu można tylko posypać cukrem pudrem, ale ja polałam lukrem ( tylko po cieście omijając jabłka) i posypałam mielonymi orzechami.