Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Puszysta drożdżówka ze słodkimi truskawkami i chrupiącą kruszonką – idealne ciasto na podwieczorek!

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Drożdże rozpuścić z łyżką cukru w ciepłym mleku. Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka roztrzepać. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku od maszyny do chleba, mąkę i sól, masło i jajka, resztę cukru i zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć do blaszki o wymiarach 18x28cm, rozciągnąć palcami. Umyte i osuszone truskawki przekroić na połówki, ułożyć na cieście. Kruszonka: Miękkie masło rozgnieść palcami z cukrem i mąką tak aby powstała kruszonka. Posypać wierzch ciasta. Wstawić do zimnego piekarnika, nagrzać do 180 stopni i piec około 40 minut. Drożdżówka jest najlepsza jeszcze ciepła ze szklanką zimnego mleka :)
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Wszystkie składniki umieścić w pojemniku od maszyny do chleba i wyrobić elastyczne ciasto
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Po tym czasie wyłożyć do blaszki o wymiarach 18x28cm, rozciągnąć palcami.
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Umyte i osuszone truskawki przekroić na połówki, ułożyć na cieście.
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Kruszonka: Miękkie masło rozgnieść palcami z cukrem i mąką tak aby powstała kruszonka.