Sposób przygotowania:
Drożdżówka z truskawkowym nadzieniem
Do mleka dodajemy 2 łyżki cukru, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do momentu aż zaczną pracować. Mąkę przesiewamy s solą, a masło rozpuszczamy i dodajemy olej. Do wyrośniętego zaczynu wbijamy jajka, wlewamy tłuszcze oraz sypiemy cukier i skórkę pomarańczową. Taką masę wlewamy do mąki i wyrabiamy aż dłoń będzie czysta. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Truskawki płuczemy i obieramy. Wkładamy do naczynia o grubym dnie, lekko je rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i gotujemy. Chodzi o to aby z truskawek odparowało jak najwięcej wody. Gdy znacznie odparują, dodajemy miód i sok z cytryny, nadal gotujemy. Mąkę ziemniaczaną wykładamy do małego siteczka. Energicznie mieszając mąkę wolno rozsiewamy po truskawkach. Odstawiamy do ostudzenia. Ciasto wykładamy na blat i rozwałkowujemy na 2 cm placek wielkością dopasowując do wąskiej ( lub dwóch) foremki jaką mamy. Smarujemy jajkiem i równo rozprowadzamy truskawki, zwijamy. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem łączeniem do spodu. Odstawiamy na 20 minut. Wierch smarujemy mlekiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50 min. Po ostygnięciu można posypać pudrem.