szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Drożdżówki pysznie nadziane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Drożdżówki z pysznym nadzieniem.

Drożdżówki pysznie nadziane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki pysznie nadziane

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki pysznie nadziane
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy szczyptę soli, 2 jajka, olej, drożdże kiedy wyrosną i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Ser mieszamy z cukrem, jajkiem. Do sera dodajemy jabłka i banana pokrojone w drobną kostkę oraz cynamon i suszoną żurawinę. Ciasto dzielimy na kawałki, które rozwałkowujemy. Na około układamy przygotowany farsz i zawijamy ciasto do środka. Nacinamy w kilku miejscach i przekręcamy kawałki między nacięciami. Na środku układamy po kilka kulek świeżej żurawiny. Przygotowane bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut
Drożdżówki pysznie nadziane
Wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia
Drożdżówki pysznie nadziane
Z sera owoców cukru żurawiny i cynamonu przygotowujemy nadzienie
Drożdżówki pysznie nadziane
Nadzienie nakładamy na kawałki ciasta i zwijamy do środka
Drożdżówki pysznie nadziane
Nacinamy drożdżówki w kulku miejscach i przekręcamy