Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Drożdżówki z rabarbarem i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo apetyczne drożdżówki, idealne jako deser dla całej rodziny.

Drożdżówki z rabarbarem i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem i cynamonem

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem i cynamonem
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy jajka, żółtko, pokruszone drożdże, sól oraz cukry. Mieszamy. Następnie dodajemy po troszeczku mąki oraz rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Starannie wyrabiamy łyżką ciasto. Ciasto oprószamy mąką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z masła, cukru i mąki zagniatamy kruszonkę. Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe placuszki, układamy na blaszce. Na cieście układamy rabarbar. Oprószamy cukrem waniliowym oraz cynamonem. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy około 45 minut w temp. 155 stopni.
Drożdżówki z rabarbarem i cynamonem
Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy jajka, żółtko, pokruszone drożdże, sól oraz cukry. Mieszamy. Następnie dodajemy po troszeczku mąki oraz rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Starannie wyrabiamy łyżką ciasto. Ciasto oprószamy mąką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Drożdżówki z rabarbarem i cynamonem
Z masła, cukru i mąki zagniatamy kruszonkę.
Drożdżówki z rabarbarem i cynamonem
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki.
Drożdżówki z rabarbarem i cynamonem
Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe placuszki, układamy na blaszce. Na cieście układamy rabarbar. Oprószamy cukrem waniliowym oraz cynamonem. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy około 45 minut w temp. 155 stopni.