Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem białym i jeżynami
1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy obie mąki i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wbijamy jajko i wlewamy mleko z drożdżami. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to można dosypać mąki tortowej, a gdy zbyt gęste dolać ciepłego mleka. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Nadzienie: Ser biały rozcieramy z cukrami, jajkiem i budyniem. Dodajemy wcześniej umyte i dokładnie osuszone owoce i ponownie rozcieramy. Gotowy ser można wstawić do lodówki do stężenia.
3. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Kroimy w prostokąty, nakładamy nadzienie i składamy zlepiając dokładnie brzegi.
4. Do pieczenia: Tak wykonane drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępu ponieważ znacznie urosną.
5. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy. Ja studzę na metalowej kratce.
6. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 3 blaszki drożdżówek, tak około 24 sztuki.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
2. Nadzienie: Ser biały rozcieramy z cukrami, jajkiem i budyniem. Dodajemy wcześniej umyte i dokładnie osuszone owoce i ponownie rozcieramy. Gotowy ser można wstawić do lodówki do stężenia.
3. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Kroimy w prostokąty, nakładamy nadzienie i składamy zlepiając dokładnie brzegi.
4. Do pieczenia: Tak wykonane drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępu ponieważ znacznie urosną.
5. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy. Ja studzę na metalowej kratce.
6. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 3 blaszki drożdżówek, tak około 24 sztuki.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.