Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżówki z serem białym i jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne drożdżówki na podwieczorek. Mięciutkie. Długo utrzymują wilgoć. Długo utrzymują świeżość. Do ciasta dodałam mąki kukurydzianej.

Drożdżówki z serem białym i jeżynami

Składniki:

Drożdżówki z serem białym i jeżynami

Ciasto:

Nadzienie:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem białym i jeżynami
1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy obie mąki i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wbijamy jajko i wlewamy mleko z drożdżami. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to można dosypać mąki tortowej, a gdy zbyt gęste dolać ciepłego mleka. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Nadzienie: Ser biały rozcieramy z cukrami, jajkiem i budyniem. Dodajemy wcześniej umyte i dokładnie osuszone owoce i ponownie rozcieramy. Gotowy ser można wstawić do lodówki do stężenia.

3. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Kroimy w prostokąty, nakładamy nadzienie i składamy zlepiając dokładnie brzegi.

4. Do pieczenia: Tak wykonane drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępu ponieważ znacznie urosną.

5. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy. Ja studzę na metalowej kratce.

6. Podajemy, a ja smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi 3 blaszki drożdżówek, tak około 24 sztuki.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.