Sposób przygotowania:
Makowiec zawijany
Drożdże rozpuszczam w mleku.
Wszystkie składniki wrzucam do miski (masło powinno być roztopione).Ciasto wyrabiać aż będzie elastyczne. Odstawic do wyrośniecia na około 1 godz. Powinno podwoić swoją objętość.
Ze wzgledu na to , że składniki odpowiadaja 2 makowcom , wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części.
Wałkuję obie porcje ciasta na prostokąt.
Makową masę mieszam z dwoma białkami ubitymi na sztywną pianę. I taką masę rozprowadzam na cieście nie za grubo.
Zrolować.
Łączeniem kładę na spodzie a boki zlepiam i wkładam pod spód. Wkładam ciasto do formy keksowej Zostawiam do wyrastania na ok. 30 minut.Wyrośnięte ciasto smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 35-40 minut do suchego patyczka.
Wszystkie składniki wrzucam do miski (masło powinno być roztopione).Ciasto wyrabiać aż będzie elastyczne. Odstawic do wyrośniecia na około 1 godz. Powinno podwoić swoją objętość.
Ze wzgledu na to , że składniki odpowiadaja 2 makowcom , wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części.
Wałkuję obie porcje ciasta na prostokąt.
Makową masę mieszam z dwoma białkami ubitymi na sztywną pianę. I taką masę rozprowadzam na cieście nie za grubo.
Zrolować.
Łączeniem kładę na spodzie a boki zlepiam i wkładam pod spód. Wkładam ciasto do formy keksowej Zostawiam do wyrastania na ok. 30 minut.Wyrośnięte ciasto smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 35-40 minut do suchego patyczka.