Sposób przygotowania:
Drożdżowy pieróg z kurkami cukinią i mięsemCiasto:
Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką krupczatką oraz solą.
Ciepłą wodę połączyć z mlekiem oraz cukrem, dodać drożdże, oprószyć mąką i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia, wymieszać z mąką, dodać majonez i wyrobić elastyczne ciasto, będzie się ono trochę kleić i będzie oporne ale tak ma być.
ETAP 2:
Wyrobione ciasto zostawiamy w spokoju do wyrośnięcia w ciepłym miejscu-około 45 minut.
Farsz:
Kurki opłukać większe pokroić na mniejsze kawałki, udusić na łyżce masła około 5 minut.
ETAP 4:
Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy mięso mielone, oprószamy przyprawami, smażymy 6-8 minut, po czym dodajemy cukinię i kurki, dusimy kolejne 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia.
ETAP 5:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 okrągłych placków, nakładamy na środek farsz , brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach, układamy na blasze wyłożonej pergaminem - w odpowiedniej odległości bo pierogi wyrosną, posypujemy startym serem, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.Podajemy gorące.
Marika-
weronikaS