2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Drożdżowy pieróg z kurkami cukinią i mięsem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Drożdżowy pieróg z wyśmienitym farszem, doprawiony szczyptą pikantnego chilli, posypany startym serem to doskonały pomysł na obiad. Polecam!

Drożdżowy pieróg z kurkami cukinią i mięsem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowy pieróg z kurkami cukinią i mięsem

Ciasto drożdżowe:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 czubate łyżki majonezu

Farsz:

  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1/2 cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 20 dag świeżych kurek
  • 15 dag sera żółtego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego do smaku

Sposób przygotowania:

Drożdżowy pieróg z kurkami cukinią i mięsem

Ciasto:

Drożdżowy pieróg z kurkami cukinią i mięsem
mąkę mieszamy z majonezem oraz zaczynem wyrabiamy ciasto

Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką krupczatką oraz solą.
Ciepłą wodę połączyć z mlekiem oraz cukrem, dodać drożdże, oprószyć mąką i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia, wymieszać z mąką, dodać majonez i wyrobić elastyczne ciasto, będzie się ono trochę kleić i będzie oporne ale tak ma być.

ETAP 2:

Drożdżowy pieróg z kurkami cukinią i mięsem
wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia

Wyrobione ciasto zostawiamy w spokoju do wyrośnięcia w ciepłym miejscu-około 45 minut.

Farsz:

Drożdżowy pieróg z kurkami cukinią i mięsem
kurki dusimy na łyżce masła aż będą miękkie

Kurki opłukać większe pokroić na mniejsze kawałki, udusić na łyżce masła około 5 minut.

ETAP 4:

Drożdżowy pieróg z kurkami cukinią i mięsem
farsz robimy kolejno wg podanego przepisu

Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy mięso mielone, oprószamy przyprawami, smażymy 6-8 minut, po czym dodajemy cukinię i kurki, dusimy kolejne 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia.

ETAP 5:

Drożdżowy pieróg z kurkami cukinią i mięsem
Ciasto formujemy nakładamy farsz zlepiamy i pieczemy, smacznego!

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 okrągłych placków, nakładamy na środek farsz , brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach, układamy na blasze wyłożonej pergaminem - w odpowiedniej odległości bo pierogi wyrosną, posypujemy startym serem, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.Podajemy gorące.


Tagi:

cukinia