Sposób przygotowania:
Drożdżowy placek z jabłkami
Drożdże rozetrzeć, dodać 2 łyżki mąki oraz ½ szkl. lekko ciepłego mleka. Rozmieszać postawić pod przykryciem w ciepłym miejscu. Resztę mleka, masło, cukier i olej rozgrzać w garnku. Gdy zawrze przesiewać mąkę z szczypta soli . Wymieszać. Do letniego ciasta dodać esencję pomarańczową i rozczyn. Wbić żółtka, wyrobić drewnianą łyżką. Kruszonka: Wymieszać cukier mąkę i pokrojone w płatki masło. Wyrobić odstawić do lodówki. Nadzienie: jabłka pokroić w ósemki i później w plasterki. Ciasto przełożyć do formy ułożyć jabłka posypać odrobiną przyprawy do piernika. Z kruszonki rwać zacierki na ciasto. Piec 45 min. 170 stopni.