Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Duszona kapusta z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczna kapusta duszona z grzybami, idealna potrawa na wigilijny stół.

Duszona kapusta z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Duszona kapusta z suszonymi grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Duszona kapusta z suszonymi grzybami
Grzyby zalewamy wodą i moczymy. Kapustę przepłukujemy, aby nie była zbyt kwaśna i drobno kroimy. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec. Gotujemy około 20 minut. Grzyby drobno kroimy i razem z wodą, w której się moczyły dodajemy do kapusty. Dusimy na małym ogniu. Cebulę siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy do kapusty. Całość dusimy do momentu aż kapusta i grzyby będą miękkie. Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę, którą dodajemy do kapusty. Chwilą gotujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Duszona kapusta z suszonymi grzybami
Kapustę przepłukujemy, aby nie była zbyt kwaśna i drobno kroimy. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec. Gotujemy około 20 minut.
Duszona kapusta z suszonymi grzybami
Grzyby drobno kroimy i razem z wodą, w której się moczyły dodajemy do kapusty. Dusimy na małym ogniu.