Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Duszone warzywa po włosku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podajemy z podsmażonymi na gorącym tłuszczu parówkami.

Duszone warzywa po włosku

Składniki:

Duszone warzywa po włosku

 

  • 2 cebule
  • 1 seler
  • 1 marchew
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • natka pietruszki
  • czerwona i zielona papryka
  • parówki

Sposób przygotowania:

Duszone warzywa po włosku
Łyżkę masła i łyżkę oleju podgrzewamy na ogniu i dodajemy drobno posiekane cebule, seler, marchew, ząbki czosnku a boczek wędzony kroimy w drobniutkie paseczki. Kiedy warzywa zarumienią się, dodajemy przecier pomidorowy, czerwone wino oraz jedną łyżkę octu winnego. Dodajemy do smaku sól, pieprz, suszoną bazylię oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i podgrzewamy na wolnym ogniu przynajmniej przez 30 minut. Następnie dodajemy (na osobę) po 1 czerwonej i zielonej, mięsistej papryce, pokrojonej w drobne paseczki. Dusimy pod przykryciem do miękkości.