Sposób przygotowania:
Duszony schab w sosie koperkowym
Schab opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, rozbić tłuczkiem oraz natrzeć solą i pieprzem mielonym czarnym lub białym. Olej wlać na głęboką patelnię, rozgrzać i na rozgrzany kłaśćpo obtoczeniu kotlety. Smażyć na lekko brązowy kolor z obu stron, następnie zalać wodą, aby zakryła mięso, dodać przyprawy zapachowe i ziarenka smaku. Dusić pod przykryciem przez 40 min. na małym ogniu.
Koperek opłukać, posiekać, a kostkę rosołową pokruszyć w garnuszku, zalać letnią wodą,dodać kawałek masła, zaprawić śmietanką z łyżką mąki pszennej i zatrzepać, by grudki nie zostały na dnie naczynia. Wlać zatrzepkę do duszonego mięsa i wsypać koperek. Wymieszać na zwiększonym gazie i jeszcze pogotować z 10-15 min.
Następnie wyłączyć i doprawić pieprzem kajeńskim, czerwoną słodką mieloną papryką lub szczyptą curry. Zamieszać i spróbować, a następnie przełożyć kawałki duszonego mięsa na talerze, a sos podawać w sosjerce.
Do tego jeszcze będą ziemniaki z wody i surówka warzywna z chrzanem.
Koperek opłukać, posiekać, a kostkę rosołową pokruszyć w garnuszku, zalać letnią wodą,dodać kawałek masła, zaprawić śmietanką z łyżką mąki pszennej i zatrzepać, by grudki nie zostały na dnie naczynia. Wlać zatrzepkę do duszonego mięsa i wsypać koperek. Wymieszać na zwiększonym gazie i jeszcze pogotować z 10-15 min.
Następnie wyłączyć i doprawić pieprzem kajeńskim, czerwoną słodką mieloną papryką lub szczyptą curry. Zamieszać i spróbować, a następnie przełożyć kawałki duszonego mięsa na talerze, a sos podawać w sosjerce.
Do tego jeszcze będą ziemniaki z wody i surówka warzywna z chrzanem.