haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Duże muszle nadziewane szpinakiem i serami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny obiad, wykwintna kolacja - nadziewane muszle makaronowe smakują zawsze doskonale! Tysiące możliwości i jesli ktoś lubi doskonała okazja do eksperymentowania ze smakiem.

Duże muszle nadziewane szpinakiem i serami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Duże muszle nadziewane szpinakiem i serami

Makaron i farsz

  • 10 dużych muszli makaronowych
  • 200 g szpinaku
  • 150 g sera pleśniowego
  • 200 g mozzarelli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy do smażenia i 1 łyżka oleju do gotowania makaronu
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy

 

  • Około 150g startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Duże muszle nadziewane szpinakiem i serami
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez połowę czasu podanego na opakowaniu (około 7-10 minut) z dodatkiem oleju, a następnie odcedzamy i hartujemy zimna wodą.

Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmrożony szpinak. Smażymy jeszcze około 1 minuty. Dodajemy rozkruszony ser pleśniowy i mozzarellę i podgrzewamy aż ser pleśniowy się rozpuści. Solimy do smaku.

Teraz robimy sos beszamelowy:

Rozpuszczamy masło i wsypujemy około 3 łyżek mąki. Mieszamy trzepaczką, a kiedy mąka się dokładnie zmiesza z masłem powoli zaczynamy wlewać mleko, cały czas intensywnie mieszając, żeby nie było grudek. Kiedy sos osiągnie konsystencję kwaśnej śmietany, zestawiamy go z ognia, solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową.

Muszle nadziewamy masą szpinakowo-serową. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 beszamelu, układamy muszle i zalewamy reszta beszamelu. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.

Zapiekamy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
Duże muszle nadziewane szpinakiem i serami
Farsz wykonujemy ze szpinaku, sera plesniowego i mozzareli.
Duże muszle nadziewane szpinakiem i serami
Nastepnie robimy sos beszamelowy, wedlug ulubionego przepisu.
Duże muszle nadziewane szpinakiem i serami
Podgotowane muszle nadziewamy farszem szpinakowym.
Duże muszle nadziewane szpinakiem i serami
Całość zalewamy sosem beszamelowym, a jesli ktoś lubi można położyć też warstwę pomidorowego.
Duże muszle nadziewane szpinakiem i serami
Posypujemy obficie żółtym serem i zapiekamy.