Grażyna87

Grażyna87

Kucharz
[Przepisów: 8]

Duże pizze drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pizze te można jeść na zimno jak i na ciepło. Naprawdę są pyszne.

Duże pizze drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duże pizze drożdżowe

 

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 270g maki pszennej
  • 20g drożdży instant
  • 3łyżeczki cukru
  • 3 jajka + jedno do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • 200g mleka
  • 150g rozpuszczonego masła
  • dodatkowo na zaparzenie mąki: 50g maki pszennej i 250 ml zimnej wody.
  • 250g starkowanego sera żółtego
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • czosnek, cebula, pieczarki 500g, 2 łyżki oliwy,oregano

Sposób przygotowania:

Duże pizze drożdżowe
Najpierw zaparzamy mąkę: Do garnka wsypujemy mąkę i zalewamy zimną wodą. Na małym ogniu podgrzewamy aż do momentu uzyskania konsystencji kaszki dla dzieci. Sos: Czosnek siekamy na drobniutko, podsmażamy na oliwie, dorzucamy posiekaną drobno cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy koncentrat i podsmażamy, następnie zalewamy około szklanką ciepłej wody i odparowujemy wodę aż do uzyskania gęstej konsystencji, doprawiamy(oregano i solą). Pieczarki siekamy drobno i smażymy osobno. Wracamy do ciasta. Gdy nasza "kaszka" ostygnie można wyrabiać ciasto. Ciasto musi być gładkiej konsystencji. Odstawiamy na około 1,5 h do wyrośnięcia(przykrywamy ściereczką), Następnie na blachę kładziemy papier do pieczenia .Formujemy z ciasta sporej wielkości pizze i układamy w sporych odstępach od siebie na blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Następnie na wyrośnięte już bułki kładziemy sos, pieczarki i starkowany ser żółty. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 180*C. Ps. do ciasta można dodać barwnika spożywczego żeby miało ładniejszy kolor.
Duże pizze drożdżowe
Etap 1
Duże pizze drożdżowe
Etap 2
Duże pizze drożdżowe
Etap 3
Duże pizze drożdżowe
Etap 4