Sposób przygotowania:
Lasagne z musem z dyni i batatami
Sposób przygotowania: 1. SOS BESZAMELOWY: z reguły sos beszamelowy jest mdły. Mój taki nie jest ;) W rondelku rozpuszczam masło i wysypuję mąkę, mieszam dolewając mleko. Powstanie gładki beszamel, który zestawiamy z ognia. Następnie dodajemy pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej i mieszam do połączenia składników. 2. Muz z dyni: na oliwę wrzucamy dynię i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą morską 3. SOS Z PIECZONEJ PAPRYKI: paprykę myję i albo opiekam ja nad gazem, albo wkładam do piekarnika, potem wkładam do woreczka foliowego, aby papryka się sparzyła, a skórka ładnie odeszła. Na patelnię wlewam oliwę i posiekany drobno czosnek i podgrzewam, dodając pomidory pelati i zmieloną w maszynce pieczoną paprykę. Doprawiam cukrem solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy nadmiar płynu odparuje wtedy sos jest gotowy. 4. Batata obieramy i kroimy na plastry grubości ok. 2 mm, zalewamy zimna wodą, dodając sól i plasterki czosnku, gotujemy al dente. Delikatnie wyciągamy wrzątku, osuszamy. 5. Młodej cukinii nie obieramy, ponieważ zależy nam na kontraście kolorystycznym. Myjemy cukinię. Kroimy w podłużne plastry i blanszujemy ją we wrzącej wodzie przez 2 minuty, aby była bardziej plastyczna ale nadal pozostawała chrupiąca. 6. Na blaszce ustawiamy ramekiny wyłożone papierem do pieczenia i po kolei wykładamy plaster batatu, sos beszamelowy, plastry cukinii, mus z dyni, sos beszamelowy, plaster batatu, sos z pieczonej papryki, beszamel mus z dyni i plastry cukinii, a na wierzchu pomidorki przekrojone na pół skropione obficie oliwa, i szczodrze oprószone solą i pieprzem z dodatkiem suszonego tymianku. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 20 min w temp. 180 st.