misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Dynia zapiekana z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przed podaniem zapiekankę można posypać posiekaną natką pietruszki i rzeżuchy...

Dynia zapiekana z ryżem

Składniki:

Dynia zapiekana z ryżem

 

  • 40 dag dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych)
  • 10 dag ryżu dzikiego
  • 5 dag sera żółtego pikantnego
  • duży strąk czerwonej papryki
  • średnia cebula
  • szklanka gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanej rzeżuchy
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • DODATKOWO:
  • tłuszcz
  • tarta bułka lub otręby

Sposób przygotowania:

Dynia zapiekana z ryżem
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wysypać bułką lub otrębami. Ryz ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, jeszcze gorący starannie wymieszać widelcem, aby się nie skleił po wystudzeniu. Cebulę obrać, posiekać jak najdrobniej. Ser utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, strąk pokroić w paseczki. Dynię utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, od razu wymieszać z ryżem. Rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać paprykę, dusić 2-3 minuty. Dodać do ryżu z dynią. Wlać przecier pomidorowy. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem. Potrawę włożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać wierzch. Posypać startym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180-190stC, zapiekać aż ser się zrumieni. Przed podaniem zapiekankę można posypać posiekaną natką pietruszki i rzeżuchy.