Sposób przygotowania:
Dyniowe drożdżówki z owocamiETAP 1:
Dynię bez miąższu i pestek pokroić, włożyć do garnka, wlać 2 łyżki wody i gotować do miękkości. Następnie odparować, ostudzić, zmiksować.
Kruszonka:
Do miski przesiać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii.
ETAP 2:
Palcami rozcierać tak aby powstały okruchy ciasta, przykryć, odłożyć do lodówki.
ETAP 3:
Drożdże rozpuścić w łyżce cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać, odłożyć na 10-15 minut.
Masło rozpuścić, połączyć z pozostałym mlekiem.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać mleko z masłem, dodać żółtka, puree z dyni, pozostały cukier, cukier z wanilią i rozczyn drożdżowy, wymieszać łyżką.
Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
ETAP 4:
Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, włożyć ponownie do miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
ETAP 5:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wykroić krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Na środku każdego krążka dnem szklanki zrobić wgłębienie, brzegi posmarować białkiem wymieszanym z cukrem z wanilią. Włożyć porcję borówek i pokrojony rabarbar, oprószyć cukrem.
ETAP 6:
Po wierzchu posypać kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut.