Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dyniowe drożdżówki z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dyniowe drożdżówki z borówkami i rabarbarem, posypane waniliową kruszonką są rewelacyjne. Smacznego.

Dyniowe drożdżówki z owocami

Składniki:

Dyniowe drożdżówki z owocami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe drożdżówki z owocami

ETAP 1:

Dyniowe drożdżówki z owocami
Wszystkie produkty potrzebne do kruszonki włożyć do miski

Dynię bez miąższu i pestek pokroić, włożyć do garnka, wlać 2 łyżki wody i gotować do miękkości. Następnie odparować, ostudzić, zmiksować.

Kruszonka:
Do miski przesiać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii.

ETAP 2:

Dyniowe drożdżówki z owocami
Z przygotowanych składników zrobić kruszonkę

Palcami rozcierać tak aby powstały okruchy ciasta, przykryć, odłożyć do lodówki.

ETAP 3:

Dyniowe drożdżówki z owocami
Wszystkie składniki ciasta mieszamy łyżką

Drożdże rozpuścić w łyżce cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać, odłożyć na 10-15 minut.

Masło rozpuścić, połączyć z pozostałym mlekiem.

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać mleko z masłem, dodać żółtka, puree z dyni, pozostały cukier, cukier z wanilią i rozczyn drożdżowy, wymieszać łyżką.

Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

ETAP 4:

Dyniowe drożdżówki z owocami
Tak przygotowane ciasto odłożyć do wyrośnięcia

Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, włożyć ponownie do miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę.

ETAP 5:

Dyniowe drożdżówki z owocami

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wykroić krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

Na środku każdego krążka dnem szklanki zrobić wgłębienie, brzegi posmarować białkiem wymieszanym z cukrem z wanilią. Włożyć porcję borówek i pokrojony rabarbar, oprószyć cukrem.

ETAP 6:

Dyniowe drożdżówki z owocami

Po wierzchu posypać kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut.