Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Dyniowe naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dynia na słodko w formie pysznych dyniowych naleśników z farszem serowo – dyniowym. Idealna propozycja, na jesienne, weekendowe, leniwe śniadanie, ciekawy obiad, lub słodki podwieczorek.

Dyniowe naleśniki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dyniowe naleśniki

 

 

  • Farsz serowy:
  • 400g białego sera
  • 100ml śmietany kremówki (30%)
  • Szklanka musu z pieczonej dyni
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

  • Dodatki:
  • 100g czekolady deserowej

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe naleśniki
Mus z pieczonej dyni można przygotować sobie wcześniej i np. zamrozić. Dynię kroimy na kawałki, usuwamy gąbczastą część z pestkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu aż dynia będzie miękka (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni). Upieczoną dynię, za pomocą łyżki, oddzielamy od skórki i sam miąższ miksujemy blenderem na gładką masę. Do miski wbijamy jajka, ubijamy je trzepaczką, dodajemy sól, przesianą mąkę, mleko, wodę i mus z pieczonej dyni. Całość dokładnie mieszamy i jeżeli ciasto jest za rzadkie, to dosypujemy jeszcze trochę mąki, a jak za gęste to dolewamy trochę mleka (ciężko jest podać dokładne proporcje, bo wszystko zależy od tego, jak bardzo „wodnisty” wyszedł mus z dyni). Na koniec dolewamy olej, i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na jakieś pół godziny, a następnie, na rozgrzanej patelni, smażymy cienkie naleśniki.W międzyczasie robimy serowy farsz. Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków, a następnie miksujemy z cukrem (brązowym i waniliowym) i musem z pieczonej dyni. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę, a następnie łączymy ją z masą serową. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej- czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce położonej na garnku z gotująca się wodą. Podgrzewamy i mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści. Trzeba uważać, żeby woda nie dostała się do miseczki z czekoladą. Usmażone naleśniki smarujemy serowym farszem, składamy na trójkąty, lub rolujemy i polewamy roztopioną czekoladą.
Dyniowe naleśniki
Ciasto naleśnikowe z dodatkiem musu z pieczonej dyni
Dyniowe naleśniki
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni
Dyniowe naleśniki
Zmielony ser miksujemy z musem z pieczonej dyni