jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowe risotto z suszonymi grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli ktoś jeszcze nie próbował risotta, powinien to natychmiast zmienić. To pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie. Jesienią polecam dyniowe z nutą suszonych grzybów. Coś pysznego:)

Dyniowe risotto z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe risotto z suszonymi grzybami

SKŁADNIKI

  • 200 gram ryżu arborio,
  • 100 ml białego wina,
  • 250 gram dyni (waga po obraniu),
  • 2 garście suszonych grzybów,
  • 0,5 szklanki startego parmezanu,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • Ok 1 litr bulionu drobiowego,
  • Tymianek do smaku,
  • Sól, pieprz, papryka do smaku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Olej

Sposób przygotowania:

Dyniowe risotto z suszonymi grzybami

ETAP 1

Dyniowe risotto z suszonymi grzybami
grzyby namaczamy w gorącej wodzie

Dzień przed gotowanie risotta (najlepiej wieczorem) grzyby zalewamy gotująca wodą i pozostawiamy na noc.

ETAP 2

Dyniowe risotto z suszonymi grzybami
odsączone grzyby kroimy na mniejsze części

Następnego dnia odsączamy je z wody i kroimy na mniejsze części.

ETAP 3

Dyniowe risotto z suszonymi grzybami
ryż, dynię oraz grzyby dodajemy do cebuli

Cebulę kroimy w kostkę. Pokrojoną wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula jest już zeszklona dodajemy do niej grzyby , pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz ryż.

ETAP 4

Dyniowe risotto z suszonymi grzybami
danie stopniowo podlewamy bulionem

Całość przysmażamy razem około 1-2 minuty, a następnie podlewamy winem. Gdy wino się zredukuje danie podlewamy stopniowo bulionem. Co jakiś czas mieszamy je i doprawiamy do smaku.

ETAP 5

Dyniowe risotto z suszonymi grzybami
ser oraz pietruszkę dodajemy pod koniec

Gdy ryż przestanie już wchłaniać płyn dodajemy do całości parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy do połączenia się składników i rozpuszczenia sera. Gotowe.