zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2321]

Dyniowo - gruszkowa kostka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto typowo jesienne bo z dynią i gruszką. Polecam do kawki lub herbaty bo jest super smaczne.

Dyniowo - gruszkowa kostka

Składniki:

Dyniowo - gruszkowa kostka

 

 

  • masa I :
  • 350 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • cukier do smaku
  • 150 g miękkiego masła

 

  • masa II :
  • 250 g dyni
  • 3 gruszki
  • 1 szk wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 galaretka cytrynowa

 

  • polewa :
  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szk cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 listek żelatyny

 

  • wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Dyniowo - gruszkowa kostka
Białka ubić z cukrem a potem dodając po jednym żółtku nadal ubijać. Dodawać porcjami maki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 28 x 24 cm i piec biszkopt 35 minut w 160 stopniach.

Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.

2/3 mleka zagotować z cukrem a w pozostałym rozmieszać budyń. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniową i mieszać a potem chwilę gotować.

Budyń wystudzić. Gdy wystygnie utrzeć masło i porcjami dawać budyń, mieszać na gładki krem.

Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę, dodać masło i dusić do miękkości a potem dodać pokrojone gruszki i dusić nadal.

Gdy będą miękkie wyłączyć ogień i wsypać galaretkę, wymieszać i zostawić do lekkiego stężenia.

Składniki polewy podgrzać na ogniu ale bez żelatyny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a potem odcisnąć i dodać ją do polewy, wymieszać.

Pierwszy biszkopt włożyć do blaszki ( najlepiej dać też większy papier do pieczenia, co ułatwi wyjęcie ciasta do krojenia ), nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć tężejącą galaretkę, potem wyłożyć masę budyniową i zakryć drugim plackiem. Nasączyć i po kilkunastu minutach polać polewą i posypać wiórkami czekolady.

Ciasto schłodzić i przed podanie pokroić w kostkę.