justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Dziczyzna z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Podawać z ryżem lub frytkami.

Dziczyzna z warzywami

Składniki:

Dziczyzna z warzywami

 

  • 4 porcje:
  • 1 kg mięso dzika (najlepiej udziec)
  • 250 ml czerwonego wina
  • 100 ml białego wina lub octu jabłecznego
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 mały seler
  • 1 liść laurowy
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 3 goździki
  • 1 mała łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki stołowe oleju
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 1 łyżka stołowa margaryny
  • 2 łyżki stołowe rodzynek
  • 2 łyżki stołowe migdałów
  • 1 łyżka stołowa smażonej skórki pomarańczowej lub dżemu pomarańczowego
  • 1 pęczek zielonej pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Dziczyzna z warzywami
Zmieszać wina i gotować z pokrojoną cebulą (połówką), marchewką, selerem i przyprawami, poczekać, aż wystygnie. włożyć do niej mięso i zostawić na 2 dni do lodówki, aby dojrzało. Suszone śliwki namoczyć i wyjąć pestki. Wtyjąć mięso, wysuszyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na gorącym oleju, posolić, dodać marynatę i dusimy 45 minut, najlepiej w szybkowarze. resztę cebuli pokroić w kostkę i dusić na margarynie, dodać śliwki, rodzynki i skórkę pomarańczową i obrane ze skórki drobno posiekane migdały. Mieszanką przykryć mięso i podać.

Tagi:

mięso śliwki