Sposób przygotowania:
Dzika gęś w ziołach
Gęś sprawić, umyć. Zioła zmieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem - taką miksturą natrzeć gęś wewnątrz i na zewnątrz. Odłożyć w chłodne miejsce na 2 doby. Część masła rozetrzeć z nacią pietruszki, wysmarować gęś wewnątrz. Piekarnik rozgrzać, blachę wysmarować masłem i ułożyć na niej gęś. Obłożyć wiórkami masła i startymi na grubej tarce jabłkami, wstawić do piekarnika i piec, skrapiając co jakiś czas winem i wodą i polewając sosem z pieczenia. Miękką gęś wyjąć, nieco ostudzić i podzielić na porcje. Ułożyć na ogrzanym półmisku, polać przetartym przez sito sosem. Jeśli mamy mrożoną gęś - najlepszym sposobem na 'rozmrażanie będzie pozostawienie jej w chłodnym miejscu. Zdecydowanie odradzamy moczenie w wodzie. Danie jest wysokokaloryczne - należy uważać z wielkością porcji.