ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Dzika zapiekanka z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka kojarzy mi sie troche z meksykanskim daniem, jednak na bazie kielbasy z dzika

Dzika zapiekanka z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dzika zapiekanka z ryżem

 

  • 3 -4 laski kiełbasy z dzika
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • zielona papryka
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 duże marchewki
  • pół dużej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szk ryżu
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 150 g sera
  • łyżeczka chilli
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dzika zapiekanka z ryżem
Kiełbasę kroję w kosteczki. Podsmażam bez oleju. Stawiam 6szklanek wody na ryż, a jak sie zagotuje to wsypuję ryż, lekko solę i jak już napecznieje do odpowiedniej wielkości to zdejmuję i dodaję 50 g przecieru. Do kiełbasy dodaję pokrojoną paprykę i marchewkę. Duszę około 20 minut. potem dodaję fasolkę, kukurydzę, pokrojoną cebulę i czosnek. Duszę kolejne 20 minut. Reszte przecieru rozrabiam z wodą, żeby był gęsta konsystencja i wlewam do składników.Przyprawiam do smaku. Ryż przekładam na formę do zapiekania i zalewam sosem, mieszam ze startym serem i zapiekam około 20 minut w 180 stopniach.
Dzika zapiekanka z ryżem
Najpierw kroje kiełbase i ją podsmażam
Dzika zapiekanka z ryżem
Ryż gotuje w lekko osolonej wodzie dodaje koncentrat
Dzika zapiekanka z ryżem
Składniki na zapiekanke dusze w kolejności od najtwardszej do miekszej
Dzika zapiekanka z ryżem
Mieszam wszystkie składniki ze sobą i zapiekam