SUPERPRZEPIS

Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami

  • 5
  • mycha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami Więcej zdjęć (5)

Pyszne danie kuchni mazurskiej, pierogi nadziane farszem z kaszy gryczanej, boczku wędzonego i jaj na twardo.

Składniki:

Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami

 

Sposób przygotowania:

Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami
Farsz: Kaszę gotuję na sypko. Boczek kroję w kostkę i wysmażam. Cebulę oczyszczam, siekam, dodaję do boczku, szklę. Jajka kroję w kostkę. Mieszam wszystkie składniki farszu, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Na stolnicę przesiewam mąkę, robię dołek, wbijam żółtko, wlewam margarynę, solę i wyrabiam ciasto dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto owijam w ściereczkę, zostawiam na kilkanaście minut, aby "odpoczęło". Następnie wałkuję ciasto na grubość 2-3 mm i wycinam krążki. Na środek każdego krążka nakładam łyżeczkę farszu i zlepiam brzegi. Wkładam do osolonego wrzątku i od wypłynięcia na wierzch gotuję przez 5 minut. Skwareczki: Boczek kroję w słupki, wysmażam, dodaję czosnek, doprawiam majerankiem, solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażę uważając, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ugotowane pierogi podaję polane gęstą śmietaną i posypane skrzeczkami.
Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami
Do mąki dodaje żółtko, stopioną margarynę, sól i wodę
Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami
Wyrabiam ciasto na gładką masę, owijam w ściereczkę i odstawiam
Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami
Na krązek ciasta nakładam łyżeczkę farszu i zlepiam brzegi
Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami
Wkładam dzyndzałki do wrzątku i gotuję 5 min. od wypłynięcia