Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Edzi fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Baaardzo lubię fasolkę, a w tym wydaniu szczególnie.

Edzi fasolka po bretońsku

Składniki:

Edzi fasolka po bretońsku

 

  • 0,5 kg fasoli "JAŚ"
  • 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej
  • 0,3 kg boczku wędzonego ze skórą
  • 2 średnie marchewki
  • 1 spora pietruszka korzeń
  • mały kawałek selera
  • por ok 15 cm
  • 2 cebule (duża i mała)
  • 3 listki laurowe
  • ziele angielskie 5 kulek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • mały przecier pomidorowy
  • ewentualnie przyprawa do dań z fasoli

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Edzi fasolka po bretońsku
Fasolę zalać letnią wodą i odstawić na ok 8h. Kiedy fasola napęcznieje postawić ją do gotowania w wodzie, w której się moczyła + ok. 1l wody, dodając skórę ściętą z boczku, liść laurowy, ziele angielskie i małą cebulę w całości. Gotować ok 1,5h. Kiełbasę, boczek i dużą cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i wytapiając smażyć (bez dodatku tłuszczu). Po 1,5h gotowania fasoli dodajemy do niej marchew, seler, por, pietruszkę pokrojone w sposób, który lubimy i gotujemy ok 30 min. Po tym czasie dodajemy do gotującej się fasoli to co mamy na patelni. Wyjmujemy cebulę (małą w całości, którą gotowaliśmy razem z fasolką), liście laurowe i jeżeli się uda to ziele angielskie. Dodajemy majeranek (ok 1 łyżki stołowej) i gotujemy jeszcze 10 min.Przecier pomidorowy rozmieszać z ok 1 szklanką wody, dodać do fasoli, dokładnie wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku według uznania.Jeśli danie jest zbyt rzadkie, zagęścić odrobiną mąki rozrobionej z zimną wodą.