Sposób przygotowania:
Edzi fasolka po bretońsku
Fasolę zalać letnią wodą i odstawić na ok 8h. Kiedy fasola napęcznieje postawić ją do gotowania w wodzie, w której się moczyła + ok. 1l wody, dodając skórę ściętą z boczku, liść laurowy, ziele angielskie i małą cebulę w całości. Gotować ok 1,5h. Kiełbasę, boczek i dużą cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i wytapiając smażyć (bez dodatku tłuszczu). Po 1,5h gotowania fasoli dodajemy do niej marchew, seler, por, pietruszkę pokrojone w sposób, który lubimy i gotujemy ok 30 min. Po tym czasie dodajemy do gotującej się fasoli to co mamy na patelni. Wyjmujemy cebulę (małą w całości, którą gotowaliśmy razem z fasolką), liście laurowe i jeżeli się uda to ziele angielskie. Dodajemy majeranek (ok 1 łyżki stołowej) i gotujemy jeszcze 10 min.Przecier pomidorowy rozmieszać z ok 1 szklanką wody, dodać do fasoli, dokładnie wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku według uznania.Jeśli danie jest zbyt rzadkie, zagęścić odrobiną mąki rozrobionej z zimną wodą.