Sposób przygotowania:
Eintopf z kapustą
no więc...
mięsko kroimy sobie w kosteczkę, robimy marynatę, zanurzamy mięsko i odstawiamy...gdzie kto lubi ale na minimum godzinkę. cebulkę szklimy na łyżce smalcu!! czy jak kto lubi, dodajemy mięsko z marynaty, zwiększamy gaz, tak aż odparuje woda i mięsko się zarumieni.
dodajemy paprykę, mieszamy i chwilkę przesmażamy, nie za długo, bo papryka gorzknieje.
Dolewamy szklaneczkę wody, dodajemy kostkę rosołową, najlepiej wołową, zagotowujemy a potem dusimy na małym gazie aż mięsko zmięknie. w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Na koniec dodajemy pokrojona kiszoną kapustkę i dusimy razem jeszcze 20 min. Jest rewelacyjne, podane z ciepłą bułeczka albo w wersji rodzinnej z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Kto lubi dodaje sobie podczas duszenia mięsa szczyptę kminku- będzie bardziej "bigosowe". Ja na konću zagęściłam sosem pieczeniowym...nabrało konsystencji gulaszu a nie bigosu-:)
mięsko kroimy sobie w kosteczkę, robimy marynatę, zanurzamy mięsko i odstawiamy...gdzie kto lubi ale na minimum godzinkę. cebulkę szklimy na łyżce smalcu!! czy jak kto lubi, dodajemy mięsko z marynaty, zwiększamy gaz, tak aż odparuje woda i mięsko się zarumieni.
dodajemy paprykę, mieszamy i chwilkę przesmażamy, nie za długo, bo papryka gorzknieje.
Dolewamy szklaneczkę wody, dodajemy kostkę rosołową, najlepiej wołową, zagotowujemy a potem dusimy na małym gazie aż mięsko zmięknie. w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Na koniec dodajemy pokrojona kiszoną kapustkę i dusimy razem jeszcze 20 min. Jest rewelacyjne, podane z ciepłą bułeczka albo w wersji rodzinnej z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Kto lubi dodaje sobie podczas duszenia mięsa szczyptę kminku- będzie bardziej "bigosowe". Ja na konću zagęściłam sosem pieczeniowym...nabrało konsystencji gulaszu a nie bigosu-:)