kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Eintopf z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

a taka modyfikacja bawarskiej kuchni regionalnej na użytek własny-:) wychodzi rewelacyjna odmiana gulaszu...czy tam-bigosu-:)

Eintopf z kapustą

Składniki:

Eintopf z kapustą

 

  • 60 dkg łopatki wieprzowej- karkówki, szynki etc
  • Marynata:
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • po gałązce- tymianek, rozmaryn
  • 4 łyżki oleju
  • 0.5 łyzki octu
  • 1/3 szkl wody
  • sól, pieprz,
  • kilka ziarenek jałowca

 

  • do tego:
  • spora poszatkowana cebula
  • 1 łyżka łagodnej mielonej papryki
  • 20 dkg kiszonej kapusty też poszatkowanej-:)
  • smalec do obsmażenia
  • woda do podlewania-:)
  • pół kosteczki rosołowej
  • ciemny sos do pieczeni winiary-:) ale niekoniecznie-:)

Sposób przygotowania:

Eintopf z kapustą
no więc...
mięsko kroimy sobie w kosteczkę, robimy marynatę, zanurzamy mięsko i odstawiamy...gdzie kto lubi ale na minimum godzinkę. cebulkę szklimy na łyżce smalcu!! czy jak kto lubi, dodajemy mięsko z marynaty, zwiększamy gaz, tak aż odparuje woda i mięsko się zarumieni.
dodajemy paprykę, mieszamy i chwilkę przesmażamy, nie za długo, bo papryka gorzknieje.
Dolewamy szklaneczkę wody, dodajemy kostkę rosołową, najlepiej wołową, zagotowujemy a potem dusimy na małym gazie aż mięsko zmięknie. w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Na koniec dodajemy pokrojona kiszoną kapustkę i dusimy razem jeszcze 20 min. Jest rewelacyjne, podane z ciepłą bułeczka albo w wersji rodzinnej z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Kto lubi dodaje sobie podczas duszenia mięsa szczyptę kminku- będzie bardziej "bigosowe". Ja na konću zagęściłam sosem pieczeniowym...nabrało konsystencji gulaszu a nie bigosu-:)