limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Elegancki torcik z rurkami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 23

Torcik o eleganckim wyglądzie i wyśmienitym smaku.

Elegancki torcik z rurkami

Składniki:

Elegancki torcik z rurkami

 

 

 

  • Do przełożenia:
  • mały słoiczek kwaśnego dżemu

 

  • Do dekoracji:
  • 500 g rurek
  • kilka orzechów w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Elegancki torcik z rurkami
Dzień wcześniej gotuję puszkę mleka przez 3 godziny w garnku z wodą, tak aby puszka była w całości zanurzona. Następnie zostawiam ją do wystygnięcia.
Następnego dnia: żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno, dodając po łyżce cukru. Następnie dodaję żółtka i miksuję masę. Mąkę i proszek przesiewam, dodawaję do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Smaruję tłuszczem małą tortownicę. Na tortownicę wykładam część ciasta, do wysokości ok. 1,5 cm. Pozostałą część ciasta wykładam na dużą blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Obydwa biszkopty piekę w 170 stopniach przez 20 minut.
Następnie ucieram miękkie masło, dodając po łyżce ugotowaną masę z mleka skondensowanego. Dodaję kakao i dokładnie mieszam.
Spód tortu układam w opasce od tortownicy i smaruję dżemem. Płaski placek biszkoptowy smaruję kremem i dzielę na kilka równych pasów 6 cm szerokości. Paski ciasta posmarowane kremem delikatnie zwijam i stawiam na spodzie tortu.
Kiedy już wszystkie paski są ułożone, zdejmuję opaskę i torcik smaruję po wierzchu kremem. Rurki waflowe docinam do wysokości tortu ok 7 cm wysokości. Następnie ustawiam je naokoło tortu, wierzch ozdabiam kawałkami rurek i orzechami w czekoladzie.
Palce lizać!