SUPERPRZEPIS

Etlie Pide - turecka pizza

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Etlie Pide - turecka pizza Więcej zdjęć (3)

Bardzo smaczna, nietypowa pizza, wywodząca się z kuchni tureckiej. Lubię zaskakiwać moich chłopaków nowymi potrawami.

Składniki:

Etlie Pide - turecka pizza

 

 

  • Farsz:
  • 350g mielonej wołowiny,
  • duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • łyżeczka przyprawy do pomidorów,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • łyżeczka ognistej mieszanki przypraw,
  • łyżka soli czosnkowej,
  • pieprz,
  • łyżka posieknej natki pietruszki,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • pomidor.

Sposób przygotowania:

Etlie Pide - turecka pizza
1. Mąkę przesiać. Drożdże zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 5 minut, by się rozpuściły. Dodać do mąki. Dodać sól i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.

2. Cebulę obrać, drobno posikać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso oraz posiekany czosnek. Dusić około 8 minut na małym ogniu. Dodać pomidory z puszki, doprawić tymiankiem, bazylią, oregano, kminem rzymskim, papryką, solą i pieprzem.

Ciasto podzielić na trzy części, każdą część rozwałkować i uformować kształt łódki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć farsz, posypać startym serem, ułożyć plastry pomidora. Piec około 25-30minut w temp. 200st. Przed podaniem oprószyć natką pietruszki.
Etlie Pide - turecka pizza
Ciasto rozwalkować, posmarowac konkcentratem
Etlie Pide - turecka pizza
uformować łódkę, nałożyć przygotowany farsz