Sposób przygotowania:
Euforia z makiem
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao na koniec dodać łyżkę oleju, wymieszać. Ciasto wylać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Mielony mak przekładamy do rondla, zalewamy mlekiem, następnie należy go zagotować i zestawić. Masło ucierać z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Do masy maślanej dodać mak, mielone orzechy, rodzynki, oraz ubite na sztywno białka. Masę wykładamy do blaszki o rozmiarach upieczonego uprzednio ciasta, pieczemy 40 min. w temp. 170 stopni. . Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladę. Masło ucieramy, łączymy z masą ciemna. B blaszce układamy połowę biszkoptu, smarujemy 1/3 masy i układamy drugi biszkopt, smarujemy kremem, wykładamy ciasto makowe i smarujemy resztą kremu, dekorujemy cukierkami dekoracyjnymi.