agusol

agusol

Szef Kuchni
[Przepisów: 21]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Fajitas z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Fajitas to meksykańskie danie, podawane jest na niewielkich tortillach, oprócz podstawowego składnika jakim jest papryka to co jeszcze się w nim znajdzie zależy już tylko od nas. Mogą to być różne mięsa, owoce morza i warzywa.

Fajitas z krewetkami

Składniki:

Fajitas z krewetkami

 

  • Tortilla:
  • 1½ szkl mąki pszennej
  • 120 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • Szczypta soli

 

  • Fajitas:
  • 1 op. Warzyw na patelnię z suszonymi pomidorami Hortex
  • 250 g krewetek tygrysich
  • 2 papryk1 czerwone
  • 1 papryczka chili
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 limonki
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Fajitas z krewetkami
Tortilla: Ze wszystkich składników na tortillę zagniatamy jednolite ciasto, przykryte lub zawinięte w folię spożywczą odstawiamy na 30 min żeby odpoczęło. Dzielimy na ok. 8 części (tortille nie będą zbyt duże), wałkujemy cieniutkie placki i smażymy na suchej patelni, krótko z każdej strony żeby nie stwardniały. Fajitas: Na patelni smażymy warzywa Hortex z dodatkiem 2 łyżek oliwy oraz pokrojonej w paseczki papryki i drobno pokrojonej papryczki chilli ( bez pestek chyba , że ktoś lubi bardzo pikantne dania) , przyprawiamy przyprawą meksykańską znajdującą się w środku opakowania z warzywami Hortex. Na patelni na łyżce oliwy przesmażamy krótko wcześniej przelane wrzątkiem krewetki z dodatkiem czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Ciepłe tortille smarujemy pastą z awokado, wykładamy porcję przesmażonych warzyw oraz krewetki.