Sposób przygotowania:
Fajitas z kurczakiem
Około 1-2 godziny przed przygotowaniem dania marynujemy kurczaka. Najpierw myjemy go i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do miseczki i posypujemy oregano, solą morską i cukrem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z limonki i oliwę z oliwek, wszystko razem mieszamy i odkładamy do lodówki. Po tym czasie wyciągamy kurczaka z lodówki. Awokado myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. Odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy cebulkę kilka minut. Myjemy i kroimy paprykę w kostkę, dodajemy do cebulki i podsmażamy do miękkości. Zdejmujemy z patelni i smażymy na niej mięso. Gdy będzie białe, dodajemy paprykę z cebulą i wszystko jeszcze razem chwilę podsmażamy.Myjemy sałatę lodową, obrywamy kilka liści. Wyciągamy z lodówki śmietanę. Podgrzewamy placki tortilli w mikrofali/piecu/na suchej patelni. Na plackach układamy sałatę, kurczaka z papryką i cebulą, awokado, polewamy śmietaną, zawijamy.