Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Fale dunaju

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z jabłkami, kremem budyniowym i czekoladową polewą

Fale dunaju Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fale dunaju

 

  • CIASTO:
  • 200g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 średnie jabłka
  • KREM
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 350ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 80g masła
  • POLEWA
  • 150g czekolady deserowej
  • 4 łyżki mleka
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Fale dunaju
Zaczynamy od roztopienia masła, ponieważ musi ostygnąć przed dodaniem do ciasta.
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, dodajemy mąkę z proszkiem i na koniec roztopione, ostudzone masło. Dokładnie mieszamy Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao wymieszane z mlekiem i dokładnie mieszamy.
Jabłka po umyciu i obraniu kroimy na cząstki.
Do prostokątnej blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką wykładamy najpierw jasną masę, potem ciemną i na wierzchu układamy w rzędach cząstki jabłek.
Pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 minut.
Odlewamy 1/2 szklanki mleka, resztę gotujemy. w odlanym mleku rozpuszczamy budyń i cukier. Do gotującego się mleka dodajemy mleko z budyniem i cukrem, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia od razu po zagotowaniu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło obijamy mikserem na puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.
Tak powstałym kremem smarujemy upieczone, ostudzone ciasto.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mleko i dokładnie mieszamy.
Czekoladową polewą pokrywamy ciasto.
Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Fale dunaju
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao zmieszane z mlekiem
Fale dunaju
do blaszki wykładamy jasną masę, potem ciemną i układamy jabłka na wierzchu- w trakcie pieczenia zapadną się
Fale dunaju
ciasto pieczemy ok 40 minut w pielarniku nagrzanym do 180 stopni