katarzyna czerwińska

katarzyna czerwińska

Kucharz
[Przepisów: 13]

"Fale dunaju"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo dobre ciasto i ładnie wygląda:)

"Fale dunaju"

Składniki:

"Fale dunaju"

 

  • SKŁADNIKI
  • CIASTO
  • kostka masła roślinego,
  • 6 jajek,
  • 2 szkl. mąki,
  • szkl. cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • olejek rumowy,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • owoce np.jabłka,
  • KREM
  • kostka margaryny,
  • 1/2 litra mleka,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • po 2 łyżki mąki zięmniaczanej i pszennej,
  • cukier waniliowy,
  • POLEWA
  • 1/2 kostki margaryny,
  • szkl. cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki wody....

 

Sposób przygotowania:

"Fale dunaju"
---------WYKONANIE--------- Utrzec masło z cukrem, dodac po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę. Ciasto podzielic na dwie częsci. Jedną częsc włożyc na blachę, do drugiej dodac kakao i dwie łyżki wody, po czym wyłożyc na jasną częsc ciast. Na wierzchu dosc gęsto rozłożyc owoce i piec ok.45 minut. Z mleka cukru i mąki ugotowac budyń. Ostudzony dodawac stopniowo do utartej margaryny. Gdy ciasto ostygnie nałożyc na nie krem. Polewę sporządzic rozpuszczając w garnku jej składniki. Gdy wystygnie oblac nią ciasto....