Sposób przygotowania:
Fale Dunaju 3
Jajka dokładnie myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrami i margaryną na pulchną masę. Do żółtek dodajemy stopniową mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao i 2 łyż wody, dokładnie mieszamy. Jasną część ciasta wylewamy na wyłożoną papierem lub folią formę. Następnie na jasne ciasto wylewamy ciemne. Na wierzchu ciasta układamy kawałki obranego jabłka. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok 40 - 45 min. Po upieczeniu studzimy. Odlewamy 3/4 szkl mleka i rozpuszczamy w nim budynie i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszając gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Wystudzony budyń miksujemy z masłem na krem. Przygotowany kremem smarujemy upieczony placek. Wierzch obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Smacznego.