Sposób przygotowania:
Fale Dunaju po mojemu
CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao oraz mleko.Jasną część ciasta wyłożyć na spód brytfanki (22cmx27 cm) na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Na cieście układać jabłka pokrojone w ósemki, włożyć do piekarnika na około 40 min. w 180st.
KREM: Większą część mleka zagotować, w mniejszej ilości mleka rozpuścić budynie i zalać na gotujące mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puch dokładać po łyżce zimnego kremu, aż do wykończenia. Na zimny upieczony placek wyłożyć gotowy krem.
POLEWA: Wszystkie składniki na polewę dać do rondelka. Postawić na ogniu, ciągle mieszając ,doprowadzić do wrzenia. Przestudzoną polewą polać placek, odstawić do zimna, aby stężało.
KREM: Większą część mleka zagotować, w mniejszej ilości mleka rozpuścić budynie i zalać na gotujące mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puch dokładać po łyżce zimnego kremu, aż do wykończenia. Na zimny upieczony placek wyłożyć gotowy krem.
POLEWA: Wszystkie składniki na polewę dać do rondelka. Postawić na ogniu, ciągle mieszając ,doprowadzić do wrzenia. Przestudzoną polewą polać placek, odstawić do zimna, aby stężało.