gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Fale Dunaju po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo dobre ciasto. Przepis dostałam od mojej szwagierki, ale zmieniłam w nim troszkę. Jest naprawdę pyszne. Polecam.

Fale Dunaju po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fale Dunaju po mojemu

 

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju po mojemu
CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao oraz mleko.Jasną część ciasta wyłożyć na spód brytfanki (22cmx27 cm) na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Na cieście układać jabłka pokrojone w ósemki, włożyć do piekarnika na około 40 min. w 180st.

KREM: Większą część mleka zagotować, w mniejszej ilości mleka rozpuścić budynie i zalać na gotujące mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puch dokładać po łyżce zimnego kremu, aż do wykończenia. Na zimny upieczony placek wyłożyć gotowy krem.

POLEWA: Wszystkie składniki na polewę dać do rondelka. Postawić na ogniu, ciągle mieszając ,doprowadzić do wrzenia. Przestudzoną polewą polać placek, odstawić do zimna, aby stężało.
Fale Dunaju po mojemu
Na sam początek nalezy przygotować ciasto
Fale Dunaju po mojemu
Jasną i ciemną część ciasta wyłożyć na brytfannie
Fale Dunaju po mojemu
Następnie pokroić w nieduże kawałeczki jabłka i wyłożyć
Fale Dunaju po mojemu
Ciasto piec w piekarniku, po wyjęciu wyłożyć na niego budyń i polewę