madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Fale dunaju z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Troszkę pracochłonne ciasto lekko wilgotne z moimi ulubionymi owocami, galaretka i słodkim bydyniowym kremem

Fale dunaju z czereśniami

Składniki:

Fale dunaju z czereśniami

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 6 jaj
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • Krem
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 litr mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 margaryna
  • Polewa:
  • 10 dag margaryna
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 3 garście czereśni

Sposób przygotowania:

Fale dunaju z czereśniami
Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, ucieramy dalej z żółtkami. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do utartego kremu. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą. Wymieszane ciasto dzielimy na dwie części , jedną wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ,a do pozostałej części dodajemy kakao i wodę. Wymieszane kakaowe ciasto wlewamy na jasne. Na cieście układamy wydrążone czereśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 40 minut. Po upieczeniu studzimy i wlewamy galaretkę przygotowaną według przepisu na opakowaniu która zaczyna tężeć. Krem: Z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z cukrem oraz budyniem. Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy do niego rozmieszany budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy po trochu budyń. Powstały krem układamy na cieście. Polewa: W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy mleko, kakao oraz cukier puder i gotujemy aż zacznie gęstnieć. Polewamy ciasto.

Tagi:

ciasto