Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Fale Dunaju ze śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne ciasto dla prawdziwych łasuchów. Warto je przygotować. Idealny deser do kawy. Polecam gorąco!!!

Fale Dunaju ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fale Dunaju ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju ze śliwkami
Ciasto: Margarynę ucieram z cukrem. Dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao oraz śmietanę, mieszam. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wylewam ciemne ciasto, wyrównuję. Na to wylewam ciasto jasne i wyrównuję. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście, lekko dociskając. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 175 stopni. Krem: Budynie gotuję na mleku. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Ucieram. Masę wykładam na upieczone ciasto. Polewa: Z margaryny, cukru, wody i kakao gotuję polewę. Chwilę studzę. Przekładam do rękawa cukierniczego. Na cieście robię kratkę z polewy. Ciasto wkładam na godzinę do lodówki.
Fale Dunaju ze śliwkami
Przygotowuję ciasto. Ciasto dzielę na dwie części.
Fale Dunaju ze śliwkami
Do jednej dodaję kakao oraz śmietanę, mieszam. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wylewam ciemne ciasto, wyrównuję. Na to wylewam ciasto jasne i wyrównuję.
Fale Dunaju ze śliwkami
Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście, lekko dociskając. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Fale Dunaju ze śliwkami
Przygotowuję krem. Wykładam na ciasto. Robię kratkę z polewy.