eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Fałszywe gołąbki Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne gołąbki bez zawijania.

Fałszywe gołąbki Eli

Składniki:

Fałszywe gołąbki Eli

 

  • 30 dkg mięsa mielonego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 pełne szklanki drobno poszatkowanej kapusty białej
  • 1 cebula posiekana
  • 4 ząbki czosnku przciśnięte przez praskę
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • ulubiona przyprawa do mięsa

 

  • bułka tarta do obtaczania gołąbków
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Fałszywe gołąbki Eli
Do garnka z grubym dnem wlać 2 szklanki wody i zagotować.Do wrzącej wody dodać smalec,sól do smaku,wsypać ryż i gotować na najmnieszym ogniu 20 minut.Poszatkowaną kapustę oprószyć solą,wymieszać,odczekać kilka minut aż kapusta zmięknie i odcisnąć z soku.Do ostudzonego ryżu dodać mięso mielone,odciśniętą kapustę,jajka,bułkę tartą,cebulę,czosnek,przyprawy i dokładnie wymieszać.Formować kotleciki,obtaczać w bułce tartej i smażyć tak,jak kotlety mielone z obu stron na złoty kolor.Smacznego!

Ja podałam fałszywe czerwone gołąbki z sosem pomidorowym(przepis w mojej galerii).