ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Fantazyjne ptysie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Naprawdę bardzo smaczne.Polecam.

Fantazyjne ptysie

Składniki:

Fantazyjne ptysie

 

  • CIASTO:
  • 250 ml wody
  • łyżeczka soli
  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 4 jajka
  • FARSZ1:
  • 1 puszka tuńczyka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/4 strąka papryki
  • FARSZ 2
  • 10 dag szynki
  • 10 dag żółtego sera np:gouda
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz
  • FARSZ 3:
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Fantazyjne ptysie
1. W rondelku zagotować wodę, dodać masło, zestawić z ognia. Dodać mąkę i sól, wymieszać dokładnie. Rondelek postawić na wolnym ogniu, podgrzewać, mieszając, aż ciasto utworzy całość. Zestawić z ognia, dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Mieszać, aż ciasto stanie się jednolite i błyszczące.



2. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, zachowując duże odstępy. Piec na złoty kolor w temp. 200st. ok.20-25 min. Jeszcze ciepłe ptysie przekroić, ostudzić.



3.Przygotować kolejno nadzienia. Tuńczyka rozdrobnić, wymieszać z majonezem i posiekaną drobniutko papryką. Ser żółty zetrzeć, szynkę posiekać, wymieszać ze śmietaną, doprawić. Jajka zetrzeć na tarce lub dokładnie posiekać, dodać majonez, chili i koncentrat pomidorowy. Gotowymi farszami wypełniać na pół przecięte ciastka, udekorować fantazyjnie.