Sposób przygotowania:
Fantazyjne ptysie
1. W rondelku zagotować wodę, dodać masło, zestawić z ognia. Dodać mąkę i sól, wymieszać dokładnie. Rondelek postawić na wolnym ogniu, podgrzewać, mieszając, aż ciasto utworzy całość. Zestawić z ognia, dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Mieszać, aż ciasto stanie się jednolite i błyszczące.
2. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, zachowując duże odstępy. Piec na złoty kolor w temp. 200st. ok.20-25 min. Jeszcze ciepłe ptysie przekroić, ostudzić.
3.Przygotować kolejno nadzienia. Tuńczyka rozdrobnić, wymieszać z majonezem i posiekaną drobniutko papryką. Ser żółty zetrzeć, szynkę posiekać, wymieszać ze śmietaną, doprawić. Jajka zetrzeć na tarce lub dokładnie posiekać, dodać majonez, chili i koncentrat pomidorowy. Gotowymi farszami wypełniać na pół przecięte ciastka, udekorować fantazyjnie.
2. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, zachowując duże odstępy. Piec na złoty kolor w temp. 200st. ok.20-25 min. Jeszcze ciepłe ptysie przekroić, ostudzić.
3.Przygotować kolejno nadzienia. Tuńczyka rozdrobnić, wymieszać z majonezem i posiekaną drobniutko papryką. Ser żółty zetrzeć, szynkę posiekać, wymieszać ze śmietaną, doprawić. Jajka zetrzeć na tarce lub dokładnie posiekać, dodać majonez, chili i koncentrat pomidorowy. Gotowymi farszami wypełniać na pół przecięte ciastka, udekorować fantazyjnie.