Sposób przygotowania:
Farsz do pierogów
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaków odstawiamy je do wystygnięcia. Kaszę gryczaną gotujemy wg opisu na opakowaniu czyli ok 17 min i też odstawiamy do wystygnięcia.Karkówkę kroimy w dużą kostkę oraz 250g boczku ( też kroimy w kostkę) zalewamy wodą do poziomu mięsa, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy solimy i dusimy do miękkości.Resztę boczku kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni na skwarki. Ostudzone ziemniaki łączymy z kaszą i odrobiną wytopionego tłuszczu z boczku. Mieszamy do jednolitej masy.Następnie przepuszczamy ziemniaki z kaszą przez maszynkę oraz uduszone mięsko.Powstałą masę mieszamy do połączenia się składników następnie dodajemy czosnek przyprawy i skwarki mieszamy i gotowe można nadziewać pierogi lub jak kto woli ciasto francuskie. Smacznego