Sposób przygotowania:
Farsz otoczony kurczakiem :
Umyć i osuszyć kurczaka. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 1 łyżce oleju . Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na 1 łyżce oleju . Wątróbkę usmażyć na 1 łyżce oleju . Jajko rozdzielić na żółtko i białko . Białko ubić na pianę .Zmiksować w malakserze paluszki z wątróbką i żółtkiem .Wymieszać z usmażoną cebulą , pieczarkami , natką pietruszki , 2 łyżkami masła, pianą z białka . Doprawić solą , pieprzem , majerankiem .Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia. Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, papryki mielonej , curry, majeranku, pieprzu, Ziarenek smaku i majonezu .Włożyć kurczaka do rękawa do pieczenia - dobrze zamknąć . Piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę .Wyjąć . Pociąć na porcje , tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu.
caroline1983
Jojo
Babciagramolka
Jak zwykle to bywa paluszk w farszu to przypadek. Kiedyś zabrałam się za robienie kurczaka a tu bułki tartej nie ma ( przedtem robiłam farsz z bułką tartą ) - mało tego nikogo w domu żeby pogonić do sklepu. Siadłam przy kawie zła na siebie , ze muszę się zebrać i iść po zakupy- na stole stały paluszki- pomyślałam a co by było gdyby tak namoczyć je i ugnieść - zrobiłam. Okazało się , ze farsz wyszedł pyszny i tak to przepis został na stałe .
zewa
Jakiś czas temu widziałam w '' Brodzik od kuchni '' jak panierowała kotlety schabowe w pokruszonych paluszkach. Wyglądały apetycznie, zapewne Twój farsz jest pyszny, bo super wygląda, aż kusi do zjedzenia.