kokolata

kokolata

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Fasola po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja fasolka po bretońsku jest prosta i smaczna

Fasola po bretońsku

Składniki:

Fasola po bretońsku

 

  • 1 kg fasoli białej Jaś
  • 25 dkg boczku wędzonego
  • 30 dkg szynki (może być kiełbasa)
  • 2 cebule
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • pieprz sól
  • 4 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Fasola po bretońsku
Fasolę podgotowuję bez wcześniejszego moczenia w szybkowarze-wystarczy 40 minut. Boczek i szynkę kroję w kostkę i podsmażam na patelni dodaje ją po odparowaniu szybkowara do fasoli, na tłuszczu pozostałym od smażenia boczku i szynki szklę cebulę pokrojoną w piórka z wyciśniętym na prasce czosnkiem i również dodaję ją do fasoli, Dodaję soli i pieprzu i zamykam szybkowar. Gotuję jeszcze ok 10 minut. Po ponownym odparowaniu dodaję koncentrat pomidorowy, oraz majeranek który rozcieram w dłoni. Jeśli fasola jest zbyt rzadka można zrobić zasmażkę.